2012-05-27

Marknad, tivoli, barnskrik och sånt

Hur kan alla dessa 25- till 30-åriga mammor vara så korkade, att de bevistar stans marknad med sina ettårsgluttar i barnvagnar? De är i vägen för stolta och stiliga män som jag.

Men mammor tänker kanske bara på sina barn som sovandes ska få upptäcka hela härligheten när Jönköping öppnar upp gågatan när lastbilarna, färdtjänstbussarna och taxibilarna lyser med sin frånvaro. Barnen skriker eftersom solen lyser ungarna rakt i fejset och ballongerna virvlar farligt nära när vinden tar i och blåser ned ballongerna mot barnvagnarna.

Cirkus är det. Åtminstone på gågatorna. En liten bit därifrån har det installerats ett tivoli. Skitiga nallar trängs med äcklig sockervadd och karuseller som nätt och jämnt håller ihop. Dyrt är det, men det ser billigt ut. Fruktansvärt billigt. Och bussarna slirar inte ens samma väg som innan marknaden. Nä, de är tvungna att ta en annan väg som man blixtsnabbt måste memorera efter ett besök på en pub och då är det inte så lätt att vingla iväg till rätt plats.

Men jag kom hem, som ni märker. Kavajen dränkt i en sprayliknande gegga, handen dränkt i öl och en madam som jag tappade bort någonstans därute i vimlet. Eller om hon tappade bort mig. Det var inte mindre kul, liksom marknaden. Har levt med den i 40 år. Och, jo, den var bättre förr...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar