2012-07-02

Jan Eliasson - varför finns det inte fler av dig?

Man ska vara mer än nöjd idag eftersom Jan Eliasson valdes in som vice generalchef i FN.
Jan Eliasson 2011
Vi ska t.o.m. vara så nöjda att, om vi hade haft tio, hundra, kanske tusen Jan Eliasson i regeringen, hade Sverige varit ett paradis. Tyvärr finns det bara en Jan Eliasson.

En mer lämplig person för uppdraget har jag sällan skådat. 71 år ung, svensk diplomat och f.d. politiker med många tunga uppdrag inom svensk politik bakom sig, har jag svårt att finna en mer lämplig person för det uppdraget. Eliassons jobb som medlare, utrikesminister, sändebud för FN och möjlig kandidat för statsministerposten efter Juholt gör Jan Eliasson mer än väl kvalificerad för arbetet som vice generalchef i FN.

Hans arbete i Iran-Irak-konflikten, hans humanitära arbete för Somalia, hans medlingsarbete i konflikten mellan Armenien och Azerbadjan samt konflikten mellan Nagorno och Karabach gör Jan mer än kvalificerad. Att han dessutom utsågs till särskilt sändebud i Sudan av Kofi Annan är meriter ingen annan på denna runda boll som kallas Jorden, kan rå på.

Jag tycker vi lyfter på hatten för Jan Eliasson. Det han utnämnts till är stort. Mycket stort. För honom och för Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar