2013-01-14

Sura busschaufförer och systempåsar

När man kliver på en buss i Jönköping brukar chauffören öppna en av bakdörrarna så inte trängseln längst fram blir för stor. Idag ville inte chauffören göra det. När jag frågade nötet varför, mumlade han något om att det inte var något han måste göra.

Jag frågade honom vad han tänkte med. Han ryckte bara på axlarna och - yes! - vilka serviceminded chaufförer Jönköping har begåvats med. De ger blanka tusan i vad passagerarna tycker. Ett rakt och ärligt svar hade jag nöjt mig med, men det mumlande och intetsägande svar jag fick kunde jag lika gärna varit utan. Då är det bättre att han håller käft. Om han misstänkte att någon Nisse skulle kliva på längst bak utan att betala, är det inte hans uppgift att reda ut det. Det finns biljettkontrollanter som har betalt för att sköta det skitjobbet.

Nä, jag är skeptisk till Jönköpings busschaufförer. Speciellt när de sitter och pimplar kaffe i samma minut som bussen ska utgå från sin hållplats. Men det är väl Sverige i ett nötskal: Jag har rätt till och jag har rätt till även det och jag har fan i mig rätt till att pissa även om bussen är fem minuter försenad. Det där med att pissa kan jag förstå, bara dom kunde öppna käften och berätta det för oss som står och stampar i kylan.

Eftersom jag är en gammal, grinig gubbe kan jag ju få tycka till om gamla kärringar, som nästan alltid måste babbla med chauffören om allt möjligt. Har kärringarna med sig gubben på bussen, hör man ju vad hon babblat om när hon efter en lång tid äntligen behagar sätta ned arslet i sätet. Och det ska ni veta, är inga väsentligheter.

Var på Systembolaget idag. Kunde inte öppna den där plastpåsen man ska härbärgera alkoholen i. Är detta en ny strategi av staten? "Handla gärna, men kämpa som fan för att få ned varorna i våra tighta, tighta plastpåsar. I år de extra svåra att öppna. Vi vill ju inte att ni ska få med er så många flaskor hem..."

- Ska det vara på det här sättet, hade Sverker Olofsson undrat.

Det undrar jag också...


1 kommentar: