2013-10-26

Det här med betalkort och äldreJag jobbar inom restaurangbranschen. Det är både kul och frustrerande. Det kuliga är alla gäster som kommer in glada och förväntar sig en trevlig matstund.

Men så finns det restauranggäster som har en svår inlärningsförmåga. Det handlar om kortbetalning.

Vi har stamgäster som ätit hos oss i flera år. Men en sak har de inte lärt sig: Konsten att betala med kort. Det finns otaliga exempel på gäster som har förmågan att få en lunchkö att stå helt still.

1. Jag tror det finns pengar kvar på det här kontot. Naturligtvis finns det inte tillräckligt och då börjar letandet efter ett annat kort vars kod gästen inte kommer ihåg och tar då upp "fånen" och letar efter en kod som ligger gömd i någon mapp.

2. När gästen tryckt ned kortet i Babsen slås koden så fort som möjligt. Här väntas inte på något "OK, du kan knappa in din kod". Och då börjar vi om...

3. Babsen vägrar läsa av chipset. Jag: Gnugga kortet mot något torrt. Gästen: Nä, det ska inte behövas. Det ska funka ändå. Efter det andra försöket inser gästen att jag kanske har rätt och gnuggar pliktskyldigast kortet mot jackan. Och ser man på...

4. Jag betalar med kort, säger gästen och man slår in kortbetalning i kassaapparaten. Kort därefter ångrar han sig och halar upp en femhundring. Då måste jag slå retur och ta bort summan från Kort och börja om från början... Och kön blir inte mindre.

5. 18-åringen lägger fram en Piggelin. Vi tar sju kronor för den glassen. Naturligtvis betalar han med sitt kort. Vi pratar om sju kronor!

6. Ska du eller jag betala? En ständigt återkommande fråga hos äldre gäster när de droppar in parvis. Kan de inte göra upp om det INNAN de stövlar in?

7. Konstigt att det inte funkar, sa en gäst när han halade upp sitt medlemskort från Åhléns och skulle betala sin lunch...

Jag har säkert ännu mer exempel att ge er. Men en sak jag säker på efter alla år i restaurangbranschen: Män över 50 ska INTE använda betalkort när de handlar, ska äta eller utföra något som kräver tankeverksamhet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar