2013-12-19

Från negerboll till luciatåg

Vad har hänt med det land jag levt i under 63 år?

Negerboll får inte kallas för det den döptes till.

I Jönköping vill kommunen undvika att föreningar som bedöms vara odemokratiska får hyra lokal i stans Kulturhus. Och vad skulle kunna hända där i framtiden som inte hänt under 25 års tid?

Idag är vi också mycket nära en ny dödskallemärkning av musik i SR. Den fanns på 60-talet då Cornelis Vreeswijk inte ansågs rumsren. Vissa låtar med Cornelis fick inte spelas i radion.

En rektor i Bromölla har bannlyst tomtar och pepparkaksgubbar i luciatåget. Men att vi firar ett katolskt helgon från Sicilien är det ingen som bryr sig om. Inte heller att tomten inte är ett svenskt påfund.

Sen kommer vi till pepparkaksgubbarna: "Vi komma, vi komma från pepparkakeland, så bruna, så bruna vi äro alla tre, korinter till ögon och hattarna på sne". Alla förstår ju att det handlar om somalier som ned sina 20-kilosarslen ockuperar två bussäten och vad har de egentligen i ett svenskt luciatåg att göra? Och tre är de ju inte, snarare 10.000 idag.

Om nu ett luciatåg är så svenskt... Det kan ni ju fundera över.

1 kommentar:

  1. Tror nog att det var Cornelis själv som förbjöd SR att spela hans låtar. Kul med griniga gubbar. Titta gärna in på Första året i Hjo.

    SvaraRadera