2012-05-03

Övervakning och George Orwells 1984

Dags att vända sig i din grav, käre George Orwell. Din framtidsversion av 1984 är värre än du någonsin kan tro.

Så här är läget idag:

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) ska läxa upp gångare och cyklister i trafiken. De cyklister och fotgängare som beter sig fel kan vänta sig en tillrättavisning av NTF:s kontrollanter vilka naturligtvis står och lurpassar någonstans bakom den röda gubben. Man anser också att fotgängaren ska ta hänsyn till fordons hastighet. Nu pratar vi om Jönköping. Naturligtvis ska det börja i den staden. Som man trodde att Guds försyn var som ett vakande öga över.

Och som om inte det vore nog, ska i dagarna lastbilar granskas noggrant utanför staden. Drogpåverkan, tidskontroll, hastighetskontroll, tillstånd, besiktning, farligt gods och vägning av fordon är några av de punkter som synas i sömmarna.

Den här gubben undrar bara när en kontrollant dyker upp och kollar så man torkar sig på rätt sätt i arslet efter att ha lagt ett antal kablar. Eller om man håller rätt när blåsan ska tömmas.

I borgarstyrda Sverige är det kanske dags att ta sig en funderare på om vi inte ska ha lite andra idéer hur populationen ska övervakas. Eller vad säger du, Fredrik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar