2012-12-18

Lite tips på tillbehör till den lagade maten

Vill ge er tips på goda tillbehör till matbordet. De flesta tänker traditionellt, men det finns mycket roligt att göra som passar som hand i handsken till både kött och fisk.

Vad sägs om en curryremoulad? Använd gurkmix, blanda den försiktigt med currypasta. Smaka av och servera den till kyckling eller fisk.

Eller varför inte en inlagd rödlök? Använd ättika (40%), socker (60%) och vatten. Låt den stå kallt ett dygn eller två. Den blir bara godare och godare allteftersom dagarna går. Kan förvaras kyld i tre veckor! Serveras som salladstillbehör eller varför inte direkt på tallriken till kallrökt lax och dillstuvad potatis.

Det här är min favorit: Tomatbitar, rödlök, svartpeppar och olivolja. Serveras till pastarätter, exempelvis lasagne.

Tycker ni att oliver är en tråkig, oval liten sak som ni gärna undviker att ta när ni äter lunch på det lokala haket? Blanda i olivolja och timjan. Blanda gärna med svarta oliver. Det är en upplevelse!

Och nu till en höjdare! Vitkålssallad. Att marinera vitkål är en konst. När ni strimlat vitkålen, och nu pratar jag om cirka fem kilo, strö över cirka ett kilo strösocker, två dl salt, två matskedar svartpeppar, skaka om så allt sjunker in och ned. Låt stå i ca två timmar. Efter två timmar märker ni att vitkålen sjunkit och ser lite ynklig ut, då tillsätts tre dl matolja och två dl vitvinsvinäger. Rör om med engångshandskar på händerna. Och voila! Alla kommer att älska den!

Apropå tillbehör. Ska ni baka eget bröd, glöm inte att tillsätta lite matolja i degen. När ni skär brödet är det som att skära i smör! Även när brödet är varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar